Partnerimin beni anlaması için ne yapabilirim ?

Ceren

New member
Partnerimin Beni Anlaması İçin Ne Yapabilirim? Hayatın Gizli Stratejisi!

Hepimiz bazen aynı oda içinde olmakla birlikte birbirimizi anlamadığımız hissine kapılırız. Bazen partnerimize iki kelime söylemekle çözebileceğimiz bir sorunu, derin bir analizle açıklamaya çalıştığımızı görürüz. Oysa her şey çok daha basit olabilir. Ama burada devreye giren bir soru var: Gerçekten de birbirimizi anlamıyoruz, yoksa anlamak mı istemiyoruz?

Erkekler Çözüm Üretir, Kadınlar Empatiyle Yolları Düzler

Diyelim ki bir akşam sevgiliniz size dertli bir şekilde "Bugün işte çok yoruldum, hiç dinlenemedim" dedi. Erkek tarafı ne yapar?

1. Çözümcü Erkekler: "Hadi, biraz rahatlayalım. Akşam yemeği siparişi verelim, film izleriz." İşte bu çözümcü yaklaşım, erkeklerin stratejik düşünme tarzını yansıtır. Fakat ne yazık ki çoğu zaman bu "hızlı çözüm" ile kadının ihtiyacı olan şeyin tam olarak karşılanmadığını fark etmeyiz.

Kadınların empatik yaklaşımları ise tam tersi bir şekilde çalışır. Kadınlar, genellikle sadece "dinlemek" ve "anlamak" istedikleri şeyleri anlamak üzerine odaklanırlar. Yani “Yoruldum” dediğinde, birinin elinden tutarak "Evet, seni anlıyorum. O kadar yoğun bir gün geçirmiş olmalısın" demek, çoğu zaman gerçek bir çözüm olmaktan çok daha fazlasını ifade eder. Ve çoğu zaman, aslında partnerinize söylemek istediğiniz şey tam olarak bu değildir.

Tabii ki bu örnekler genelleme yapıyor. İlişkilerde, cinsiyet temelli bu farklar her zaman geçerli olmayabilir. Ancak bu durumu çözebilmek için önerim şu: Bir ilişkide herkesin "empatik" ve "çözüm odaklı" yaklaşımını anlamaya çalışmak, muhtemelen en doğru yolu gösterecektir.

Birbirimizi Anlamak İçin 'Verimli İletişim' Şart!

Partnerinizin sizin gibi düşündüğünü beklemek yerine, gerçekten onu dinlemeyi deneyin. Evet, belki bir çocuğun istemediği bir ödevi yaparken duyduğu sıkıntıyı duymadığınızda çok “verimli” olamayabilirsiniz, ama karşınızdaki kişinin konuşurken duyduğu duyguları gerçekten duyduğunuzda iletişim seviyeniz artar.

İyi iletişim sadece "söylediğiniz" şey değildir; aynı zamanda "nasıl söylediğiniz" ve karşınızdakinin hissettiği şeylerdir. Bazen partneriniz bir şeyler söylerken, ona sadece dikkatlice bakmanız ve ne hissettiğini anlamaya çalışmanız gerekebilir. Her "Seninle ilgili bir şey düşünüyorum" cümlesi, mutlaka bir aksiyon veya bir çözüm önerisiyle gelmek zorunda değildir.

Sözler Yetmiyorsa, Eylemler Söylesin!

Mizahi açıdan bakıldığında, ilişkinin temeli sözlerden ziyade bazen eylemlerle şekillenir. Partnerinizin anlayışını kazanmanın en etkili yolu, onu yalnızca kelimelerle değil, aynı zamanda davranışlarınızla da etkileyebilmektir. Örneğin, bir sabah erkenden kalkıp kahvaltı hazırlamak, ilişkinin temelini güçlendiren bir eylem olabilir. Bu, karşılıklı anlayışın ilginç bir biçimde test edilmesidir.

Eylemler, bazen kelimelere göre daha etkili bir şekilde "anlatır". Bir örnek vermek gerekirse, akşamları işten sonra partnerinizin yanında sessizce oturmak, onun size açılmasına yardımcı olabilir. Bu, sözler kullanmaksızın empati ve anlayış gösterdiğinizin bir göstergesidir.

Farklı Açıdan Bakmak: İlişkinin Kalitesi, Karakterlerin Uyumu ve Anlayışı İle İlgilidir

Sadece tipik erkek ve kadın karakterleri üzerinden ilişkiyi açıklamak aslında hatalı olabilir. İnsanlar karmaşık varlıklardır ve herkesin anlama kapasitesi, yaşam deneyimlerine, kültürel geçmişine ve kişisel gelişimine göre farklılık gösterir.

Bazı erkekler son derece empatik olabilirken, bazı kadınlar da daha çözüm odaklı bir yaklaşım benimseyebilir. Önemli olan, birbirinizin “dünya görüşünü” anlamaya çalışmak, sabırlı olmak ve buna göre iletişim stratejilerinizi şekillendirmektir.

Çünkü her insanın içinde farklı bir dünya yatar ve partnerinizin iç dünyasına anlam vererek, onun hayatta karşılaştığı zorluklara daha yakın bir açıdan bakabilirsiniz. Unutmayın, partnerinizi anlamak için sadece sözlere odaklanmak yeterli değil. Onun kişisel tarihine, ilgi alanlarına ve yaşam biçimine duyduğunuz ilgi de bir o kadar önemli.

Anlayış, Sadece Dinlemekle Değil, Göz Temasıyla Da Gelir!

İnsanların gözleri, bir şey anlatmak için kullanabileceğimiz en güçlü araçlardandır. Birine bakmak, sözlerin ötesinde bir duygu aktarır. Göz teması kurmak, sadece partnerinizin söylediklerini anlamakla kalmaz, aynı zamanda içsel dünyasına da bir kapı aralar.

Bir ilişkiyi güçlendirmenin yollarından biri, "gözlerdeki huzuru" fark edebilmektir. Yani, sadece sözleri değil, partnerinizin gözlerindeki inceliği de anlamaya çalışın. Eğer birinin gözlerinde korku, endişe ya da mutluluk var mı, bunu anlayabilmek, çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Sonuçta Birbirimizi Anlamak İçin Ne Yapmalıyız?

Yararlı bir strateji belirlemek için biraz düşünün: Partnerinizin, sizin ve onun karakterini anlamaya çalışmak için gösterdiğiniz çabalar, daha derin bir bağ oluşturacaktır. Bu sadece sözler ve çözümler değil; aynı zamanda nasıl bir araya geldiğiniz, nasıl birbirinizi duyduğunuz ve nasıl hissettirdiğinizle ilgilidir.

Birbirimizi anlamak için, sık sık birbirimize sadece sözle değil, eylemlerimizle de hitap etmemiz gerekir. Aksi takdirde, ilişkilerdeki iletişim yüzeysel kalır ve gerçek bağları kurmak zorlaşır.

En önemlisi, kendinizi anlamak ve partnerinizi anlamak arasında denge kurmayı öğrenmek olacaktır. Bu dengeyi kurarak, ilişkilerde her zaman "birbirinizi gerçekten duyma" fırsatına sahip olursunuz.